Kuka on työttömyysturvassa yrittäjä ja mitä siitä seuraa?

Monen freelancerin tulot ovat romahtaneet koronaepidemian aikana. Tästä huolimatta osa on jäänyt ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja tarjolla on ainoastaan Kelan väliaikainen työmarkkinatuki yrittäjälle. Mistä tässä on kyse? Miksi freelancer tai toimeksiantosuhteinen keikkatyöläinen ei saa ansiosidonnaista koronan aikana? Entä miten yrittäjyys määritellään ja kuka arvion tekee?

Suomen työmarkkinoille tuntuu vakiintuneen työskentelyn muoto, joka on yrittäjämaista siinä mielessä, että työantajaa ei ole, mutta joka on sillä tavoin pienimuotoista ja jaksottaista, että ei varsinaisesti muistuta yritystä. Jotkut ovat kutsuneet tätä kevytyrittäjyydeksi.

Työttömyysturva tai työlainsäädäntö ei kuitenkaan tunne kevytyrittäjyyttä. Henkilö on joko yrittäjä tai palkansaaja. Työttömyysturvassa voi toki olla sivutoiminen yrittäjä ja yritystoimintaa voi harjoittaa palkkatyön ohella, mutta yksi työ tai toiminnan muoto on aina joko yrittäjyyttä tai palkkatyötä.

Miten yrittäjyys ja palkkatyö siis erotellaan? Suomen Yrittäjäkassalla on hyvä testi sen selvittämiseksi, onko henkilö yrittäjä vai ei. Pääsääntö on, että yritystoimintaa ei tehdä työsuhteessa. Hälytysmerkkejä sille, että kyseessä saattaa palkkatoimen sijaan olla yritystoiminta ovat seuraavat seikat:

  • Saat työstäsi palkkiota, et palkkaa. Palkkion maksaja ei maksa palkkaan liittyviä työnantajamaksuja.
  • Olet tehnyt toimeksiantosopimuksen, et työsopimusta.
  • Hinnoittelet työsi itse.
  • Et saa työnantajalta työtiloja tai välineitä työn tekemiseksi.
  • Järjestät työsi ja työaikasi täysin itsenäisesti.
  • Työskentelet yrityksen kautta, joka perii sinulta korvauksen työn välittämisestä tai muista tukitoiminnosta.

Puhun hälytysmerkeistä ikään kuin yrittäjyyttä pitäisi pelätä ja karttaa. Näin ei toki ole. Päätös yritystoiminnan aloittamisesta on kuitenkin syytä tehdä hyvässä ymmärryksessä, sillä yritystoiminnan myötä kannettavaksi tulevat yrittäjyyteen liittyvät riskit. Yksi riskeistä on juuri muutos sosiaaliturvaan.

Työttömyysturvassa väärinymmärrys oman yrittäjäaseman suhteen aiheuttaa ongelmia kahta kautta. Ensimmäisenä yllätyksen voi tuottaa TE-toimiston lausunto, jossa todetaan, että tekemäsi työ on yritystoimintaa ja toiminta on niin laajaa, että se estää työttömyysturvan saamisen (korona-ajan työmarkkinatukea lukuun ottamatta). Toinen yllätys voi olla edessä työttömyyskassassa. Jos kuulut palkansaajien kassaan ja toimit yrittäjänä, yritystoiminta ei kerrytä ansiosidonnaista. Lisäksi yli 18 kk jatkunut päätoiminen (laaja) yritystoiminta ”polttaa” tätä ennen työntekijänä kerrytetyn turvan.

Jos olet epävarma siitä, oletko yrittäjä vai palkansaaja, ota yhteyttä työttömyyskassaasi ja varmista, että kuulut oikeaan kassaan. Silloin, kun yritystoiminta on päätoimesi, eikä ainoastaan palkkatyön ohella tehty sivutoimi, sinun kannattaa liittyä yrittäjien työttömyyskassaan. Yritystoiminta kerryttää työttömyysturvaa ainoastaan yrittäjien työttömyyskassassa.

Entä mitä työttömyysturvaa yrittäjä voi koronatilanteessa saada? Työttömyyskassan jäsen, joka on kerryttänyt ansiopäivärahaoikeuden kassan jäsenenä (palkansaajana palkansaajakassassa tai yrittäjänä yrittäjäkassassa) ja jolla on yritystoimintaa, voi saada ansiopäivärahaa kahdessa tilanteessa.

  • Silloin, kun yritystoiminta on sivutoimista eli pienimuotoista.
  • Silloin, kun päätoiminen eli laaja yritystoiminta on päättynyt.

Päätoimisen yritystoiminnan jatkuessa sen ajalle voi 30.6.2021 asti saada työmarkkinatukea Kelasta. Korona-ajan tukivaihtoehdot löytyvät myös tästä kaaviosta.

 

Anni Alaja

Anni Alaja vastaa TYJ:n viestinnästä. Pyrkii avaamaan lakimuutokset ja tilastot helposti sulatettavaan muotoon ja uskoo, että työttömyysturva on mainettaan parempi.

Anni Alaja

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *