Jäseneksi liittyminen

Liittymällä työttömyyskassaan saat työttömänä ansiopäivärahaa, joka perustuu palkkatasoosi. Voit arvioida ansiopäivärahasi tason laskurilla. Jos et kuulu kassaan, saat työttömänä peruspäivärahaa, jonka suuruus on noin 800 euroa kuukaudessa.

Palkka ennen työttömyyttä / kk 1 500 € 2 000 € 2 500 € 3 000 € 3 500 € 4 000 €
Ansiopäiväraha (v. 2024) / kk 1 090 € 1 306 € 1 523 € 1 739 € 1 956 € 2 094 €
Peruspäiväraha (v. 2024) / kk 800 € 800 € 800 € 800 € 800 € 800 €

Ansiopäivärahan maksaminen edellyttää, että olet ollut kassan jäsenyysaikana työssä yhteensä kuusi kuukautta. Tarkempia tietoja ansiopäivärahan maksamisen edellytyksistä löydät täältä.

Miten työttömyyskassaan liitytään

Voit liittyä työttömyyskassaan, kun olet työssä tai toimit yrittäjänä. Työn ei tarvitse olla pysyvää, vaan lyhytkin työskentely riittää.

Löydät listan suomalaisista työttömyyskassoista täältä: Työttömyyskassojen yhteystiedot. Jäsenhakemus löytyy kunkin työttömyyskassan verkkosivuilta.

Osa kassoista on alakohtaisia, eli kassaan liittyminen edellyttää työskentelyä tietyllä alalla. Osa puolestaan edellyttää tiettyä koulutusta. Tämän lisäksi on myös sellaisia kassoja, joihin kuka vain voi liittyä.

Jäsenmaksu on prosenttiperusteinen tai tietty kuukausi- tai vuosimaksu

Työttömyyskassan jäsenet maksavat jäsenmaksua, jolla rahoitetaan osa etuuksista ja kassan hallintokuluista.

3000 euroa ansaitsevan keskimääräinen jäsenmaksu on 79 euroa.

Löydät kaikkien kassojen jäsenmaksut täältä.

Työttömyyskassaa voi vaihtaa

Jos haluat vaihtaa työttömyyskassaa, ota yhteyttä uuteen kassaan ja valtuuta uusi kassa irtisanomaan vanha jäsenyys. Näin jäsenyytesi jatkuu uudessa kassassa ilman katkoksia.

Jos vaihdat työttömyyskassaa niin, että jäsenyyksien väliin jää korkeintaan kuukausi, myös vanhassa kassassa kertyneet työskentely- ja jäsenyyskaudet luetaan uudessa hyväksi.

Työttömyyskassaan kannattaa liittyä jo opintojen aikana

Liittymällä työttömyyskassaan jo opintojen aikana voit kerryttää oikeuden ansiopäivärahaan ennen valmistumistasi. Voit näin saada ansiopäivärahaa, jos et työllisty heti valmistumisen jälkeen.

Ansiopäivärahan saaminen edellyttää 6 kuukauden työskentelyä, mutta työn ei tarvitse olla yhdenkestoista. Jos opiskelet, voit kerryttää työskentelyviikkoja jopa 9 vuoden ajan. Työskentelyedellytystä kerryttävät sellaiset viikot, joina työskentelet vähintään 18 tuntia. Lisäksi sinun on kuuluttava työskentelyaikana työttömyyskassaan.

Muutto Suomeen

Jos muutat Suomeen toisesta EU-maasta, voit liittyä työttömyyskassaan tietyn ajan myös työttömänä. Katso lisätiedot: Liity työttömyyskassaan, kun muutat Suomeen