Näillä pienillä muutoksilla TYJ selkeyttäisi työttömyysturvaa

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö on lähettänyt sosiaali- ja terveysministeriölle luettelon muutoksista, joiden toteuttaminen selkeyttäisi työttömyyskassojen näkemyksen mukaan työttömyysturvaa ja helpottaisi automatisaatiota.

Kyse on verrattain pienistä muutoksista, joilla ei kassojen arvion mukaan ole merkittäviä kustannusvaikutuksia.

Vaikutuksiltaan laajin olisi omavastuuajan laskemista koskeva muutos, joka vaikuttaisi etuuskäsittelyyn käytännössä jokaisen ansiosidonnaisen saajan kohdalla. Saajalle muutos näkyisi kuitenkin lähinnä nopeampana etuuskäsittelynä. Etuuden määrä ja etuusoikeuden alkamisajankohta säilyisivät hyvin suurilta osin samana. Muutoksen tarkoituksena on tehostaa tulorekisterin käyttöä ja saada etuus nopeammin maksuun.

Lisäksi TYJ ehdottaa useita pienempiin ryhmiin kohdistuvia muutoksia, joiden tarkoituksena on selkeyttää säännöksiä, kohtuullistaa menettelyä ja helpottaa työttömyysturvan toimeenpanoa.

TYJ:n ehdotukset ministeriölle

  • Työttömyyden alussa on seitsemän päivän korvaukseton omavastuuaika. Tällä hetkellä omavastuuaika on määritelty seitsemän työttömyysturvan maksupäivän mittaiseksi. TYJ ehdotti, että omavastuuaika määriteltäisiin jatkossa euroissa. Muutos helpottaisi automatisaatiota erityisesti niiden työttömien kohdalla, jotka ovat omavastuuaikana osittain työssä ja nopeuttaisi näin etuuden maksamista. Muutos ei vaikuttaisi omavastuuajan pituuteen.
  • Ansiopäivärahan maksaminen edellyttää vuoden mittaista työskentelyä ja kassan jäsenyysaikaa. Tällä hetkellä työskentely- ja jäsenyysehto kuitenkin lasketaan hieman eri tavoin. TYJ ehdotti, että molemmat ehdot laskettaisiin samalla tavalla. Muutos vähentäisi lyhytaikaisia siirtymisiä Kelan työttömyysetuudelle.
  • Työttömyyskassaan ei tällä hetkellä voi liittyä työttömänä. TYJ ehdotti, että kassaan voisi jatkossa liittyä työttömänä. Muutos poistaisi tarpeettoman esteen jäsenyydelle ja mahdollistaisi kassan tarjoamien työllisyyttä tukevien palveluiden piiriin pääsyn työttömänä.
  • Ansiopäivärahassa tulot huomioidaan lähtökohtaisesti maksuperusteisesti. Tulospalkkiot huomioidaan kuitenkin osin sen ajankohdan perusteella, jolloin ne on ansaittu. TYJ ehdotti, että tulospalkkioiden kohdistaminen toteutettaisiin samalla tavoin, kuin muiden yli kuukauden ajalta kertyneiden palkkaerien kohdalla. Käytännössä palkkaerät voitaisiin ”jyvittää” myös muulle ajankohdalle, kuin ansainta-ajalle. Muutos vähentäisi tilanteita, joissa ansiopäivärahan määrää on korjattava jälkikäteen.
  • Perheen omistamassa yrityksessä työskentelevää henkilöä koskee työttömyysturvassa erityissäädöksiä. TYJ ehdottaa, että näitä säännöksiä sovellettaisiin vain, jos henkilö omistaa myös itse edes pienen osan yrityksestä. Muutos selkeyttäisi sitä, milloin henkilö katsotaan yrittäjäksi vai palkansaajaksi.
  • Työttömyysturvaa voidaan tietyissä tilanteissa maksaa työkyvyttömyyden ajalle. TYJ ehdottaa, että säännöksiä selkeytettäisiin. Tällä hetkellä on epäselvää, miten lakia tulisi soveltaa, kun henkilön työkyvyttömyyseläkehakemus on hylätty työkykyisyyden vuoksi.
  • Alle 25-vuotiailta vaaditaan tällä hetkellä opiskelupaikan hakemista, jos heillä ei ole ammatillista tutkintoa. TYJ ehdottaa, että rajoituksesta luovutaan silloin, kun henkilö on täyttänyt 12 kuukauden työssäoloehdon. Muutos estäisi tilanteen, jossa vuosia työskennellyt ja työssä pätevöitynyt nuori ei saa työttömyysetuutta koulutusvaatimuksen vuoksi.
  • Ansiopäivärahaa ei lasketa tällä hetkellä uudelleen, jos henkilön työvoimakoulutus tai omaehtoiset opinnot ovat kesken. TYJ ehdottaa, että rajoituksesta luovutaan. Muutos estäisi tilanteen, jossa henkilö tippuu työmarkkinatuelle kesken opintojen, vaikka hän olisi työskennellyt riittävästi opintojen aikana saadakseen ansiopäivärahaoikeuden.
  • Muutosturvakokonaisuus otettiin käyttöön vuoden 2023 alussa. Sen myötä 55-vuotta täyttäneillä on tietyin edellytyksin oikeus muutosturvarahaan, kun heidät irtisanotaan tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä. TYJ ehdottaa, että yli 65-vuotiaana tehty työ otettaisiin huomioon muutosturvarahaa määriteltäessä, vaikka työstä ei ole maksettu työttömyysvakuutusmaksua. Muutos estäisi tilanteen, jonka myötä muutosturvarahan määräksi tulee 0 euroa sen vuoksi, että henkilö on työskennellyt työttömyysvakuutusmaksun yläikärajan täyttymisen jälkeen.
  • Liikkuvuusavustusta on voitu maksaa vuodesta 2017 alkaen silloin, kun henkilö ottaa vastaan työpaikan, joka sijaitsee kaukana nykyisestä asuinpaikasta. Liikkuvuusavustuksen maksamisen edellyttää tällä hetkellä työttömyysturvaoikeutta juuri ennen työn aloittamista. TYJ ehdottaa, että lomakorvauksen tai taloudellisen etuuden jaksotus tai osa-aikatyön työaika- tai palkkarajan ylittyminen ei estäisi liikkuvuusavustuksen maksamista. Muutos estäisi tilanteen, jossa liikkuvuusavustusta ei voitaisi maksaa lyhytaikaisen ja joskus sattumanvaraisen esteen vuoksi.