Tekijänoikeuskorvaukset eivät enää vaikuta työttömyysturvaan

Työttömyyskassoissa on yhteensä vajaa kaksi miljoonaa jäsentä. Se ei ole missään nimissä homogeeninen joukko, ja yksi oma ryhmänsä tässä joukossa ovat luovan alan työntekijät ja yrittäjät.

Vuodenvaihteessa tuli voimaan lakimuutos, joka vaikuttaa merkittävästi moneen luovan alan toimijaan. 1.1.2023 alkaen tekijänoikeuskorvauksia ei ole enää soviteltu. Sovittelu tarkoittaa saadun työtulon huomiointia vähentävästi työttömyyskorvausta laskettaessa. Kun tekijänoikeuskorvauksen sovittelusta on luovuttu, se ei enää vaikuta vähentävästi työttömyyskorvauksen määrään.

Tekijänoikeuskorvausten sovittelu on sotinut monen oikeustajua vastaan. Tekijänoikeuskorvaus on korvausta luodun teoksen uudelleen esittämisestä ja teokseen liittyvä työ usein tehty kauan sitten. Yleensä työttömyysturvaan vaikuttavat vähentävästi vain työttömyyden aikana tehdyt keikka- ja osa-aikatyöt sekä pienimuotoinen yritystoiminta.

A-kassassa tekijänoikeuskorvauksia saavia on huomattava määrä, sillä muun muassa Muusikkojen liitto, Näyttelijäliitto, Journalistiliitto ja Teme vakuuttavat jäsenensä kassassa. Tämän vuoksi muutos on ollut merkittävä sekä kassan jäsenille että toimeenpanolle.

Erityisesti koronan aikana moni taitelija ja luovan alan työntekijä jäi työttömäksi. Tilannetta ei parantanut se, että työttömyysturvaa vähensivät tulot viisi, kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten tehdyistä teoksista. Tekijänoikeuskorvauksia maksetaan, kun luotua teosta levitetään tai esitetään. Korvaus voi liittyä esimerkiksi kirjoihin, lehtijuttuihin, karttoihin, musiikkikappaleisiin, teatteriesityksiin tai elokuviin. Elokuva on voitu kirjoittaa ja kuvata vuosikymmeniä sitten, mutta kun sitä ostetaan, esitetään tai lainataan kirjastosta vuonna 2023, siitä maksetaan edelleen tekijänoikeuskorvauksia.

Muutos on ollut edullisin niille jäsenille, joille on kassan toimesta lain velvoittamina jouduttu sovittelemaan tämänhetkisiä tuloja tekijänoikeuskorvausten takia. Tekijänoikeuskorvaus on korvausta luodun teoksen uudelleen esittämisestä, joka usein on tehty kauan sitten, ja siksi sen sovittelu on sotinut monen oikeustajua vastaan. Monimutkaisuuden sijasta myös työttömyysetuuksien maksatuksessa pyritään jäsenlähtöisyyteen ja järkevään sekä ymmärrettävään päätöksentekoon.

Lakimuutos on helpottanut myös kassan toimintaa ja nopeuttanut hakemusten käsittelyä. Asian sujuvoittamiseksi tarvitaan silti yhä kehitystä viranomaispuolella. Tulorekisteri ei tekijänoikeuskorvauksien suhteen vielä toimi täydellisesti: tekijänoikeuksille on tällä hetkellä vain yksi tulolaji, joka jaetaan teollisoikeuksien kanssa. Teollisoikeuskorvaukset vähentävät työttömyysturvaa, tekijänoikeuskorvaukset eivät. Toivottavasti ongelma saadaan pian ratkaistua, ja myös maksajat eli mm. tekijänoikeusjärjestöt oppivat pian käyttämään järjestelmää. Toisin sanoen parannusta aiempaan on tullut, mutta työtä riittää edelleen, jotta työttömyyskassat pystyvät tehokkaasti toteuttamaan omaa tehtäväänsä. A-kassan havaintojen mukaan suuri osa nykyisestä tulolajista on nimenomaan tekijänoikeuskorvausta.

Elina Laine

Palvelupäällikkö Avoimessa työttömyyskassassa. Työttömyys- ja työllisyysteemat ovat tulleet tutuiksi TE-toimistossa ja Helsingin kaupungilla ja muotoutuneet omaksi jutuksi. Hallintotieteilijänä suhtaudun asioihin käytännönläheisesti ja luulen voivani pitää viherkasveja elossa.

Elina Laine

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *