Hallitus esittää: Työttömyysturvan suojaosa 500 euroa vuoden loppuun asti

Hallitus on antanut eduskunnan käsiteltäväksi lakimuutoksen, jolla työttömyysturvan suojaosaa sekä liikkuvuusavustusta koskevia väliaikaisia lakimuutoksia jatkettaisiin vuoden loppuun asti. Muutoksen myötä suojaosa osa-aika- tai keikkatyön ajalle olisi 500 euroa myös loppuvuoden aikana.

Muita työttömyysturvan väliaikaisia muutoksia on jatkettu vuoden loppuun asti jo aiemmin. Suojaosaa ja liikkuvuusavustusta koskevat muutokset olivat puolestaan säädetty päättymään lokakuun lopussa.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö pitää muutosta hyvänä, sillä se selventää väliaikaisten lakimuutosten voimassaoloa. On kuitenkin hyvä huomata, että voimassaolon päättyminen vaihtelee jonkin verran muutoksesta riippuen.

Lakimuutosehdotuksen mukaan 500 euron suojaosa olisi voimassa silloin, kun hakujakso alkaa viimeistään 31.12.2020. Suojaosa olisi siis 300 euroa 1.1.2021 ja sen jälkeen alkavien hakujaksojen kohdalla.

Liikkuvuusavustusta voisi saada kokoaikatyöhön yli 2 tunnin työmatkan perusteella silloin, kun työsuhde alkaa viimeistään 31.12.2020.  Jos työsuhde alkaa 1.1.2021, työmatkaedellytys olisi jälleen 3 tuntia.

Tällä hetkellä voimassa olevista työttömyysturvan väliaikaista muutoksista löytyy tietoa täältä: Koonti työttömyysturvan väliaikaisista lakimuutoksista ja muutosten voimassaolosta. Taulukko päivitetään uusiempien lakimuutosten myötä, kun lakimuutos on hyväksytty eduskunnassa.

Lisätiedot

HE 163/2020