Aktiivimalli – miten se minua kohtelisi?

Työnhaku verkossa RIITTA VEIJOLA / LEHTIKUVA

Miten pystyisin itse täyttämään aktiivimallin aktiivisuusvaatimukset, vähintään 18 tuntia työtä, 5 päivää työllistämistä edistäviä palveluita tai tuloa yritystoiminnasta, jos olisin työtön työnhakija? Minulla on korkeakoulututkinto. Olen toiminut pidempään samalla toimialalla, josta viimeiset vuodet esimiestehtävissä. Asun pääkaupunkiseudulla, jossa minulla on perhe, joten muuttaminen täältä muualle Suomeen ei välttämättä olisi helppoa tai edes mahdollista.

Osa-aikatyön saaminen koulutuksellani ja työkokemuksellani ei ole kovinkaan todennäköistä. Lakimiestä harvoin palkataan osittaiselle työajalle. Tällaista työtä ei vain työmarkkinoilla ole. Suomen työmarkkinat ovat vielä kovin jäykät esimerkiksi verrattuna Ruotsiin taikka Tanskaan, johon mallin käytännön kokemuksissa useinkin viitataan. Meillä ei tietyillä aloilla palkata lyhytaikaisiin projekteihin tai osa-aikatyöhön.

Voisin yrittää työllistyä toiselle alalle. Tämän mahdollisuuden hallitus katsoo vähentävän mallin epätasa-arvoa. Totuus työelämästä kuitenkin on, että tietyllä koulutustaustalla ja työkokemuksella on melko mahdoton saada kovin erilaista työtä, ainakaan ilman uudelleenkouluttautumista. Työhönottotilanteissa meillä on vielä paljon ennakkoluuloja pätevyydestä, urautumisesta ja uuden oppimisesta. Luulenpa, ettei minun olisi helppoa saada täysin muulta alalta työtä. En usko, että minua palkattaisiin esimerkiksi palvelualalle.

No, sitten TE-toimistoon ja työllistymistä edistäviin palveluihin. Pystyisinkö osoittamaan aktiivisuuttani sitä kautta? Koska minulla on jo tietty määrä koulutusta ja työkokemusta, en ole TE-palveluissa kovinkaan korkealla palveluihin valikoitumassa. Voisin varmasti päästä lyhyelle työnhakukurssille, mutta tämän enempää en usko palveluista kuulevani.  Tässä voisi olla mahdollisuuksia – tosin ehkä vain yhdelle aktiivisuuden seurantajaksolle.

Sitten minulla onkin ainoastaan mahdollisuus miettiä yritystoimintaa.  Minulla olisi 65 päivää aikaa aloittaa yritystoiminta; ideoida yritystä, hoitaa aloittamiseen liittyvät viranomaistoimet, hakea asiakkaita ja rahoitusta sekä tehdä itse työtä. Lisäksi malli edellyttää yritystoiminnasta tuloa. Yrittäjänä toimimista ei vielä aktiivisuudeksi laskettaisi. Selvää on, että menisi melko pitkä aika ennen kuin voisin laskea itselleni tuloa perustamiskustannusten jälkeen. Tämäkin edellyttäisi sitä, että minulla olisi toimiva liikeidea.

Näyttäisi siltä, etten aktiivimallin mukaan olisi ollut riittävän aktiivinen työnhakija. Uskon, että toimisin itse kuitenkin erittäin aktiivisesti työllistyäkseni; hakisin työtä. Väitän, että näin myös suurin osa työttömistä tekee. Tätä ei kuitenkaan lasketa millään tavoin mallissa heidän hyväkseen, vaan monista työhakemuksista, hakuprosesseista ja itsenäisistä yhteydenotoista työnantajiin huolimatta heidän työttömyyspäivärahansa määrää lasketaan. Näin, vaikka he ovat tehneet kaiken omissa käsissään olevan työllistyäkseen ja toimiakseen aktiivisen työnhakijan tavoin.

Aktiivisempi työttömyysturva on ajatuksena erittäin kannatettava, mutta kaikkia työnhakijoita ei aktivoida samalla tavoin. Tarvitsemme enemmän tukea työllistämiseen ja lisärahoitusta palveluihin. Aktiivimalli ei takaa työnhakijoillemme yhtään enempää apua työllistymiseen, vaan ainoastaan keppiä. Lisäksi malli on erittäin epäoikeudenmukainen, koska se kohtelee eri asemassa ja eri puolella Suomea asuvia kovin eri tavoin.

Outi Mäki

IAET-kassan kassanjohtaja, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön hallituksen puheenjohtaja, lukemista rakastava futisäiti. Työelämä, työttömyysturva ja kehittäminen – yhdessä tehden.

Outi Mäki