Liikkuvuusavustus

Liikkuvuusavustus korvaa työmatka- ja muuttokuluja silloin, kun vastaanotat työttömänä työn, joka sijaitsee kaukana nykyisestä asuinpaikastasi.

Voit saada liikkuvuusavustusta jo ennen varsinaisen työn alkua, jos aloitat vähintään kaksi kuukautta kestävään työsuhteeseen liittyvän koulutuksen.

Avustuksen maksaminen edellyttää, että

  • edestakainen työmatkasi tai koulutukseen liittyvä matkasi on työn tai koulutuksen alkaessa (tai muuttaessasi työn perässä työstä sovittaessa) kokoaikatyössä yli kolme tuntia päivässä ja osa-aikatyössä yli kaksi tuntia päivässä
  • sinulla on oikeus työttömyysetuuteen juuri ennen työn tai koulutuksen aloittamista
  • työsi kestää vähintään kaksi kuukautta

Liikkuvuusavustus on peruspäivärahan suuruinen (32,40 euroa vuonna 2019) ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa. Osa-aikatyöhön liikkuvuusavustusta maksetaan tehdyiltä työpäiviltä.

Liikkuvuusavustuksen lapsikorotus on vuonna 2019 yhdestä alle 18-vuotiaasta huollettavasta lapsesta 5,23 €, kahdesta lapsesta 7,68 € ja kolmesta tai useammasta lapsesta 9,90 € päivässä.

Mikäli työpaikka tai työhön liittyvän koulutuksen järjestämispaikka sijaitsee yli 200 kilometrin päässä asuinpaikastasi tai muuttoa edeltävästä asuinpaikasta, voit saada liikkuvuusavustusta korotettuna. Korotusosa on 4,74 euroa päivässä vuonna 2019.

Kuukaudessa liikkuvuusavustuksen suuruus kokoaikatyöhön ilman korotusosia on noin 700 euroa.

Liikkuvuusavustuksen maksamisen kesto riippuu työn kestosta seuraavasti:

Liikkuvuusavustuksen kesto
Työn kesto vähintäänAvustuksen kesto
2 kk1 kk
3 kk1,5 kk
4 kk2 kk
Liikkuvuusavustuksen enimmäiskesto ei pitene, vaikka etuutta maksettaisiin vähemmältä kuin viideltä päivältä viikossa.


Hakeminen

Hae liikkuvuusavustusta omasta työttömyyskassastasi. Hae avustusta kassasi sähköisessä asiointipalvelussa tai tulosta hakemus kohdasta Lomakkeet.

Saat tarkemmat hakuohjeet omasta työttömyyskassastasi. Voit hakea avustusta, vaikka sinulla ei vielä olisi kaikkia hakemuksen liitteitä, kuten työsopimusta. Puuttuvat liitteet voi toimittaa kassaan myöhemmin.

Liikkuvuusavustusta tulee hakea 3 kuukauden kuluessa työn tai työhön liittyvän koulutuksen alkamisesta.

Jos olet saanut työttömyysetuutta ennen työn alkamista Kelasta, hae myös liikkuvuusavustusta Kelasta.

Sivu päivitetty viimeksi 05.04.2019

Yleiset kirjanmerkit