Lunastaako tulorekisteri odotukset?

Tulorekisteri on yksi suurimmista kansallisista digitalisaatiohankkeista ja sähköisistä tietokannoista. Siihen on ladattu paljon odotuksia ja toiveita, jotka toivottavasti tulevaisuudessa myös toteutuvat.

Tavoitteena on, että tulorekisteri sisältää jokaisen suomalaisen kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot. Parhaimmillaan tulorekisteri voi auttaa uudistamaan myös työttömyysturvaa ja vapauttamaan työttömyyden aikana työnhakijan voimavaroja olennaiseen, uuden työuran löytymiseen.

Tulorekisteri voi tulevaisuudessa helpottaa merkittävästi erilaisten eläke- ja sosiaalietuuksien hakemista ja nopeuttaa niistä saatavia päätöksiä. Odotukset ovat korkealla työttömyyskassoissa ja työtä tavoitteen saavuttamiseksi on kassoissa tehty jo parisen vuotta. Tavoitteena on, että kaikki se, mikä voidaan automatisoida päätöksenteossa loukkaamatta kansalaisen perusoikeuksia, automatisoidaan. Näin kassoissa oleva rautainen työttömyysturvan osaaminen voidaan tulevaisuudessa siirtää auttamaan jäseniä neuvonta- ja palvelutehtävissä.

Työttömyyden aika on pystyttävä muuttamaan työuran vaiheeksi, jossa on mahdollista keskittyä uuden työn tai koulutuspaikan hakemiseen. Olennaista työttömälle pitää olla siirtyminen työuralla eteenpäin, ei se, miten hän pystyy toimimaan erilaisten etuuksien hakemusviidakossa mahdollisimman hyvin.

Tällä hetkellä tulorekisteri ei ole niin kattava, että työttömyyskassat voisivat perustaa läheskään aina etuuspäätöksien tekemisen tulorekisteristä saataviin palkkatietoihin. Innolla rakennetut visiot päätöksenteon pitkälle viedystä automatisaatiosta siintävät kuitenkin tulevaisuudessa. Tulorekisteri on näissä visioissa oiva renki sosiaali- ja työttömyysturvan saajille ja maksajille.

Työnantajien on kuitenkin tällä hetkellä mahdollisuus ilmoittaa työntekijöiden palkkatiedot tulorekisteriin suppeassa muodossa, mikä ei täytä lain asettamia vaatimuksia riittävästä tiedosta työttömyyspäivärahan määrittämiseksi. Näin ollen työttömyyskassan on edelleen kysyttävä hakijalta lisätietoja, jos palkkatiedot tulorekisterissä ovat vaillinaisia työttömyysturvan määrittelemisen kannalta.

Tulorekisteriin on jo mahdollista ilmoittaa kaikki samat tiedot, mitkä löytyvät työntekijöiden palkkalaskelmista ja palkkatodistuksista. Tämä laaja ilmoitus on tällä hetkellä työnantajille vapaaehtoista.

Muutos ei tapahdu hetkessä, eivätkä kaikki työnantajat pysty nopeasti muuttamaan palkanmaksuprosessejaan sellaisiksi, että palkkalaskelmien tiedot siirtyisivät vaivatta suoraan tulorekisteriin. Optimistina kuitenkin ajattelen, että ajan myötä työnantajat huomaavat palkkatietojen toimittamisen mahdollisimman tarkasti tulorekisteriin kannattavan.

Ajan ja harjoituksen myötä myös palkansaajat alkavat käyttää tulorekisteriä seuratakseen omia palkka-, eläke- ja etuustietojaan. Niin kauan kuin työnantajan tulorekisteriin toimittamat tiedot ovat suppeita, ei palkanmaksajakaan suostu luopumaan perinteisistä palkkalaskelmista.

Kun kaksi tärkeintä käyttäjäryhmää, työnantajat ja työntekijät, ottavat tulorekisterin omakseen, niin me muut pääsemme toteuttamaan visioitamme työttömyyden ajan tuen ja turvan uudistamiseksi.

Jos tulorekisteriin ilmoitettavien tietojen tarkkuus ja määrä ei nouse vapaaehtoisuuden pohjalta, on syytä miettiä myös pakkoa. On kansalaisten etu, että jo nyt digitaalisessa muodossa oleva tieto voidaan siirtää myös yksittäisen ihmisen käytettäväksi.

Kansalaisen täytyy pystyä luottamaan siihen, että hänen sosiaali- ja työttömyysturvansa pohjana ovat oikeat ja kattavat tiedot tulorekisterissä. Jos tähän päästään, ei meistä yhdenkään tarvitse enää lähetellä paperipumaskaa liitteenä erilaisten etuuksien saamiseksi. Samalla meillä jokaisella on oma sähköinen arkistomme palkka- ja etuustiedoistamme, eikä meidän tarvitse säilöä paperikansioihin palkkakuitteja ja erilaisia tukipäätöksiä vuosien ajalta.

Jenni Korkeaoja

Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassan johtaja. Valtiotieteiden maisteri, josta piti tulla kirjallisuustieteilijä. Kansalaisjärjestötoiminta ja opiskelijaliike veivät minut valvomaan työkseni ensiksi opiskelijoiden ja sitten duunareiden etua. Kahden lapsen äiti, ylpeä feministi ja toimelias kaupunginosa-aktiivi.

Jenni Korkeaoja

Keskustelu

  1. mietintää sanoo:

    On hyvä, että työnantajat voivat ilmoittaa tiedot suppeassa muodossa. Jos esim. 10 % toimitetuista palkkatiedoista käytetään työttömyysetuuspäätöksen perusteena, ja ylivoimaista pääosaa ei, niin olisi melkoista ylibyrokratiaa vaatia kaikissa tapauksissa näppäilemään jokaisen työntekijän palkkalappuun yksityiskohtaiset tiedot siltä varalta, jos jotain niistä satuttaisiin tarvitsemaan joskus tulevaisuudessa jossain työttömyyskassassa.

    Mietin asiaa etenkin kotitaloustyönantajan näkökulmasta, jollaisia työsuhteista lukumääräisesti itse asiassa on kai aika merkittäväkin osa, vaikka niitä koskeva osuus palkkasummista kokonaisuudessaan on puolestaan suhteellisen pieni. Jos maksaa esimerkiksi 10-30 euron kertapalkan (palkka noin 10 €/h) jotain kotitaloustyötä tehneelle kotitaloustyön tekijälle, ja hyödyntää tätä palvelua noin kerran kuukaudessa, niin jo nyt palkanmaksutietojen syöttäminen tulorekisteriin vie aika paljon aikaa suhteessa ostettuun työaikaan. Jos tietoja pitäisi syöttää vieläkin enemmän, niin pienemmällä vaivalla voisi kohta päästä tekemällä itse sen ostopalveluna ostetun kotitaloustyöpalvelun kuin mitä menee tulorekisterin ja palkan sivukulujen maksamisprosessien kanssa taisteluun, joista edellenkään kaikkia ei digitalisoituneessa Suomessa pysty maksamaan kerralla nappia painamalla palkan maksun yhteydessä, vaan osa maksuista vahvistetaan vasta jälkikäteen, jonka jälkeen ne pääsee vasta maksamaan.

    Mitä hyötyä kotitaloustyönantajalle on tällä hetkellä siitä, jos tämä tekee työttömyyskassan työntekijöiden puolesta tietojen syöttämistyötä? Tietojen syöttäminen tehdään tosin sillä erolla, että kotitaloustyönantajalle itselleen ei ainakaan toistaiseksi makseta tietojen rekisteriin syöttämiseen (ja siihen perehtymiseen, mitä lomakkeisiin pitäisi edes kirjata) käytetystä ajasta lainkaan palkkaa, kun taas työttömyyskassassa lukuja papereista syöttävä saa palkkaa tietojärjestelmään kirjaamiseen käytetystä ajasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *