Mikä ihmeen omavastuuaika?

Työttömyysturvan omavastuuaika tarkoittaa työttömyyden tai lomautuksen alkuun tulevaa viikon jaksoa, jonka ajalle ei makseta etuutta. Yleensä omavastuuaika tulee tutuksi silloin, kun jää ensimmäisen kerran työttömäksi, sillä se tulee vastaan käytännössä kaikilla.

Viime vuonna tilanne oli kuitenkin toinen. Osana koronavuoden poikkeuslainsäädäntöä omavastuuajalta maksettiin päiväraha, minkä vuoksi monen lomautetun ensimmäinen omavastuuaika humahti ohi huomaamatta.

Jos lomautus on saanut tänä vuonna jatkoa, edessä saattaa olla uusi omavastuuaika. Tällä kertaa omavastuuajalta ei kuitenkaan makseta työttömyysturvaa, sillä omavastuuaikaa koskevan poikkeussäännöksen voimassaolo päättyi vuodenvaihteessa.

Mistä siis on kyse?

Omavastuuaika pähkinänkuoressa

  • MIKÄ: Korvaukseton jakso työttömyyden tai lomautuksen alussa.
  • MIKSI: Omavastuuaika on nimensä mukaisesti kuin kotivakuutuksen omavastuuosuus. Osa työttömyyden kuluista jää työttömyysturvan ulkopuolelle ja katettavaksi itse.
  • KAUAN: Omavastuuaika kestää viisi päivää eli viikon (työttömyysturvaa maksetaan viideltä päivältä viikossa). Jos henkilö on osittain työssä, omavastuuaika kertyy työttömiltä päiviltä ja tunneilta.
  • MILLOIN: Omavastuuaika otetaan, kun ansiopäivärahan 300-500 päivän enimmäisaika alkaa alusta. Tämä taas tapahtuu paitsi työttömyyden ja lomautuksen alkaessa ensimmäistä kertaa, myös silloin, kun henkilö on ollut työssä uuden 26 viikon mittaisen jakson.
  • POIKKEUS 1: Omavastuuajalta maksetaan etuutta, jos henkilö on samaan aikaan työllistymistä edistävässä palvelussa eli esimerkiksi työnhakuvalmennuksessa tai kuntouttavassa työtoiminnassa.
  • POIKKEUS 2: Viime vuonna oli voimassa poikkeuslaki, jonka myötä omavastuuajalta maksettiin etuus. Lain voimassaolo päättyi vuodenvaihteessa.
  • POIKKEUS 3: Omavastuuaikaa ei oteta, jos edellisestä omavastuuajasta on alle vuosi. Jatkuvasti työskentelevän henkilön kohdalla omavastuuaika tulee siis kohdalle aina vuoden välein. Joka toinen kerta ikään kuin hypätään yli.

Omavastuuaika kevään lomautuksissa

Osa kevään lomautetuista on nyt lomautettuna ensimmäistä kertaa. Jos kuulut tähän ryhmään, edessä on melko varmasti korvaukseton omavastuuaika. Ainoa poikkeus tähän on tilanne, jossa olet heti lomautuksen alkaessa työllistymistä edistävässä palvelussa.

Osa taas on ollut lomautettuna jo pidemmän aikaa, joko pätkissä tai yhtäjaksoisesti. Näissä tilanteissa uusi omavastuuaika voi olla edessä, jos:

  • olet ollut työssä lomautuksen aikana tai välissä yhteensä 26 viikkoa sen jälkeen, kun enimmäisaikasi on viimeisen kerran alkanut alusta
  • omavastuuaikasi on otettu edellisen kerran yli vuosi sitten ja
  • et ole työllistymistä edistävässä palvelussa.

 

Anni Alaja

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön tiedottaja. Yhteiskuntatieteilijä ja työttömyysturvan asiantuntija. Helsingissä asuva lahtelainen ja innokas, joskin melko onneton jalkapalloilija.

Anni Alaja

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.