Miten ansiosidonnaisen euroistaminen vaikuttaa minuun?

Hallitus tiedotti perjantaina, että ansiosidonnaisen työssäoloedellytys euroistetaan vuoden 2023 alusta lukien. Euroistaminen tarkoittaa, että pääsy päivärahalle ei riipu työttömyyttä ennen tehtyjen työtuntien määrästä, vaan palkasta. Työskentelyä myös tarkastellaan uudessa mallissa lähtökohtaisesti kuukauden jaksoissa nykyisten viikon jaksojen sijaan.

Mikä euroistamisen vaikutus sitten on kokoaikatyössä olevaan, osittain työllistyneeseen tai lomautettuun? Alla on arvioitu muutosten vaikutusta eri tilanteissa oleviin henkilöihin.

On hyvä huomata, että lakimuutoksen valmistelu on vielä alkutekijöissään ja yksityiskohdat voivat tarkentua tai muuttua loppuvuoden aikana. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on tuoda esiin nähtävissä olevia vaikutuksia tällä hetkellä saatavilla olevien tietojen valossa.

Tilanne 1: Olet kokoaikaisessa palkkatyössä

Euroistaminen ei vaikuta sinuun oikeastaan lainkaan. Palkkasi kokoaikatyöstä ylittää varsin todennäköisesti uuden tulorajan (844 € / kk vuoden 2021 tasossa). On myös luultavaa, että kokoaikatyössä olisit täyttänyt työssäoloedellytyksen nykylainsäädännönkin mukaan.

Jos sinulla ei ole palkattomia poissaoloja työstä, päivärahasi määrä lasketaan työttömyyttä edeltävän puolen vuoden palkan perusteella, kuten ennenkin. Ansaintajakson sijaan käytetään maksujaksoa, mutta yleensä tälläkään ei pitäisi olla vaikutusta päivärahan tasoon.

Tilanne 2: Olet osa-aika- tai keikkatyössä

Pääsy ansiosidonnaiselle

Jos työaikasi on välillä alle 18 tuntia viikossa, euroistaminen voi helpottaa pääsyäsi ansiosidonnaiselle. Euroistamisen myötä myös osa niistä viikoista, joina työtä on ollut vähän tai ei lainkaan, voidaan lukea mukaan ansiosidonnaisen työssäoloedellytykseen. Tämän ehtona on, että olet saanut palkkaa kyseisenä kuukautena vähintään 844 euroa (2021 tasossa).

Vaikutus riippuu paitsi työtuntiesi määrästä ja jakautumisesta eri viikoille, myös palkastasi. Jos palkkasi on hyvä, työskentelyedellytys täyttyy kohdallasi varsin todennäköisesti pienemmällä tuntimäärällä, kuin ennen lakimuutosta.

Vastaavasti pienellä palkalla on mahdollista, että työtunteja pitää käytännössä kertyä entistä enemmän. Tämä tilanne lienee harvinaisempi, sillä tuloraja on määritelty varsin pieneksi. 844 euron tulorajaa pienemmällä palkalla ansiosidonnaisen määrä jää käytännössä yhtä pieneksi, kuin Kelan maksaman peruspäivärahan. Ansiopäivärahan ansioihin perustuvaa osaa tällöin ei kerry lainkaan.

Työssäoloedellytyksen täyttäminen voi kuitenkin vaikeutua erityisesti silloin, jos työtä on melko paljon joinain viikkoina, mutta vähän koko kuukauden jaksolla. Tässä avuksi voi tulla suunniteltu säännös, jonka myötä työssäoloedellytystä voi kerryttää myös puolen kuukauden ajanjaksoissa.

Muutoksen valmistelun osana tehtyjen arvioiden mukaan pääsy ansiosidonnaiselle kokonaisuutena katsottuna helpottuu. Niiden henkilöiden määrä, jotka pääsevät ansiosidonnaiselle entistä helpommin on siis nähtävästi suurempi, kuin niiden, joiden pääsy etuudelle vaikeutuu.

Päivärahan määrä

Muutos voi vaikuttaa myös päivärahasi tasoon. Päivärahan määrä lasketaan niiden työjaksojen ajalta, joina työskentelyedellytys täyttyy. Näin ollen vaikutus tasoon on käänteinen suhteessa työssäoloedellytyksen muutokseen: jos työssäoloedellytys täyttyy kohdallasi entistä helpommin, päivärahasi tasosta voi muodostua aikaisempaa pienempi. Tämä johtuu siitä, että tulot ovat yleensä suuremmat niiden jaksojen aikana, joina työtä on ollut enemmän. Jos työjaksot luetaan hyväksi kohdallasi entistä pienemmällä työmäärällä, päivärahan perusteena oleva palkkasi pienenee.

Muutoksen valmistelun osana on arvioitu, että päivärahan taso voi laskea osalla ansiosidonnaista saavia. Tämä koskee pääasiassa osa-aika- tai keikkatyötä tekeviä tai osittain lomautettuja (lomautetuista tarkemmin alla).

Tilanne 3: Olet lomautettu

Jos olet lomautettu kokonaan toistaiseksi tai siten, että olet osan päivistä töissä joka viikko, muutos ei välttämättä vaikuta tilanteeseesi lainkaan.

Jos sen sijaan lomautus on toteutettu kohdallasi niin, että olet osan viikoista kokonaan lomautettu ja osan viikoista työssä, työssäoloedellytys voi täyttyä kohdallasi entistä nopeammin. Päivärahasi taso voi myös laskea muutoksen myötä. Nyt myös ne viikot, joina et ole ollut työssä lainkaan, voidaan lukea mukaan työskentelyedellytykseen. Jos olet töissä joka toisen viikon, päivärahan perusteena oleva ansiosi käytännössä puolittuu, kun myös palkattomat viikot luetaan mukaan työssäoloedellytykseen ja tätä kautta ansioiden määritykseen.

Anni Alaja

Anni Alaja vastaa TYJ:n viestinnästä. Pyrkii avaamaan lakimuutokset ja tilastot helposti sulatettavaan muotoon ja uskoo, että työttömyysturva on mainettaan parempi.

Anni Alaja

Keskustelu

 1. Nimetön sanoo:

  Heips!
  Kiitos, kun joku edes hiukan aukaisee näitä uusia suunnitelmia.
  Tosin jäin kaipaamaan ihan selkeitä taulukkotietoja, miten tässä uudessa systeemissä lasketaan esim. kertyneitä työpäiviä, missä vaiheessa päivärahat taas nollataan.
  Ymmärsinkö oikein, että jos olen työtön vaikka 4 kuukautta ja saan parina kuukautena töitä tuon 844,00 €uron mukaan, niin päivärahani lasketaankin 6 kk:n tulojen mukaan? Siis eihän tässä taaskaan ole mitään järkeä.
  Mistä työhallitus ja herran ketaleet kuvittelevat työttömien tempaisevan yhtäkkiä työnantajia, jotka suostuvat maksamaan 844,00 €/kk? Jos niitä olisi tarjolla, niin kaipa ne olisivat ilmoittautuneet jo tähänkin asti.
  Aika moista työttömien kyykytystä. Tuossa systeemillä päivärahat todellakin saadaan pienenemään ja kuntien/Kelan tukiluukulle jonot kasvavat.

  Terveisin
  Kaija Koo

 2. Pertti H sanoo:

  Hei!
  Miten käy esim.58-vuotta täyttäneet joilla on työuraa niin paljon että heillä on mahdollisuus saada 500 päivää ansiosidonnaista ja ansiosidonnainen ei laske tulojen pienentyessä tai lisäpäivät? Pysyykö nämä uudessa mallissa?

 3. Anni Alaja sanoo:

  Hei

  Pertti H: Toistaiseksi ei ole tiedossa, että päivärahan tason suojaan olisi tulossa muutoksia. Euroistamisen yhteydessä ei ole keskusteltu kestosta tai lisäpäivistä. Lisäpäivien poistosta on kuitenkin sovittu aiemmin: https://www.tyj.fi/news/lisapaivien-ikarajan-muutos-vaikuttaa-etuusoikeuteen-vuonna-2025/

  Kerromme lisää lisäpäiviä koskevista muutoksista kevään aikana, kun hallitus on antanut esityksen muutoksista.

  Kaija Koo: Kokonaan työttömiä kuukausia ei huomioida jatkossakaan työssäoloedellytyksessä tai palkanmäärityksessä. Tämän hetken tiedon mukaan työssäoloedellytys täyttyy ja ansiopäiväraha lasketaan, jos palkkaa on maksettu yhteensä kuuden kuukauden ajan vähintään 844 euroa (2021 taso) kuukaudessa. Suunnitteilla on, että työssäoloedellytystä voisi kerryttää myös puolen kuukauden jaksoissa. Tällöin puolen kuukauden tuloksi riittäisi 422 euroa. 844 euron tulorajan kohdalla on hyvä huomata, että ansiopäivärahan ansiosidonnainen osa ei nykyäänkään kerry tätä pienemmällä palkalla. Esim. 800 euron kuukausipalkalla ansiopäivärahasta muodostuisi siis yhtä suuri, kuin Kelan peruspäivärahasta. Tätä voi kokeilla laskurillamme: https://www.tyj.fi/jos-jaat-tyottomaksi/paivarahalaskuri/

  Myös euroistamisen kohdalla tiedotamme aiheesta tarkemmin, kun hallituksen esitys muutoksista on annettu.

  Yst. Anni

 4. KooKoo sanoo:

  nyt jos vuoden sisällä päivärahan laskemisesta saa työssäoloehdon kerrytettyä niin laskuri nollautuu ja päiväraha ei pienene vaikka kuin huonolla ansiolla on. Miten tämän käy on sitten kun euroistetaan työssäoloehto? Itse nautin yli 100€ päivärahaa ja käyn satunnaisesti töissä ja saan soviteltua. (Tienaan töistä reilusti yli tuon 844€/kk)? Onko tuo 12kk sääntö myös muutoksen jälkeen?

 5. VMK sanoo:

  Saanko kahdelta viikolta as-päivärahaa, jos olen 2vko töissä ja 2 vko lomautettuna kuten nyt olen, tuo 844,00 €/kk toki täyttyy 2vko työssäololla?

  Yst. VMK

 6. Anni Alaja sanoo:

  Muutoksesta on hyvin rajatusti tietoa tällä hetkellä. Tiedotamme lisää, kun hallituksen esitys muutoksista on annettu. Toistaiseksi ei ole kerrottu, että vuoden suojasääntöön tai ansiopäivärahan maksuun lomautuksen ajalta olisi tulossa muutoksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *