Moni työtön jättää hakematta jopa kahden tuhannen euron arvoisen avustuksen

Oletko kuullut liikkuvuusavustuksesta? Usealle avustus on edelleen vieras, vaikka se on ollut saatavilla jo lähes viiden vuoden ajan. Avustuksen saamista on korona-aikaan helpotettu ja viimeisimmän esityksen mukaan kevennykset olisivat voimassa vielä marraskuun loppuun asti.

Mistä on siis kyse?

Liikkuvuusavustuksella halutaan lisätä työvoiman alueellista liikkuvuutta tarjoamalla työttömälle taloudellista tukea työn vastaanottamisesta hieman kauempaa kotoa. Avustus on tarkoitettu tueksi joko matka- tai muuttokuluihin uutta palkkatyötä ajatellen. Kuitteja ei kuitenkaan tarvitse toimitella, sillä avustuksen saamiseksi riittää työmatkan pituus.

Milloin työtön voi saada liikkuvuusavustusta?

Liikkuvuusavustuksen saaminen edellyttää vähintään yhden päivän työttömyyttä ennen uuden työn alkamista, jolloin henkilön tulee olla työnhakijana työ- ja elinkeinotoimistossa.

Lisäksi työnhakijan on pitänyt saada työttömyysetuutta juuri ennen työn alkamista. Liikkuvuusavustukseen on oikeus myös silloin, kun etuutta ei ole maksettu johtuen TE-toimiston asettamasta karenssista tai työttömyyden alussa otettavista omavastuupäivistä.

Työttömyyskassan jäsenet voivat hakea liikkuvuusavustusta omasta työttömyyskassasta ja ne, jotka eivät ole kassan jäseniä, voivat hakea avustusta Kelasta. Avustuksen suuruus on sama maksajasta riippumatta. Avustusta tulee hakea kolmen kuukauden sisällä työn alkamisesta.

Mitä vaatimuksia työn osalta on?

Vastaanotettavan työn täytyy olla yli tunnin työmatkan päästä kotoa. Tavallisesti yhdensuuntaiseen työmatkaan liittyvä edellytys on 1,5 tuntia, mutta korona-aikana tätä edellytystä on lievennetty. Avustusta voi siis saada, jos työmatkaan menee yhteensä aikaa yli kaksi tuntia päivässä tai jos muuttaa työn perässä vastaavalta etäisyydeltä.

Avustusta maksetaan viideltä päivältä viikossa tai osa-aikatyössä tehdyiltä työpäiviltä.

Lisäksi uuden työn täytyy kestää vähintään kaksi kuukautta, jotta avustusta voi saada. Työn kestolla on myös vaikutusta avustuksen maksujaksoon, sillä avustusta voi saada sitä pidempään, mitä pidempi työ- tai virkasuhde on.

Kuinka suuri liikkuvuusavustus on?

Liikkuvuusavustus on peruspäivärahan suuruinen eli 33,78 euroa päivässä ja sitä maksetaan enintään kahden kuukauden ajan. Avustus maksetaan korotettuna, jos avustuksen saajalla on lapsia tai työpaikka sijaitsee yli 200 km päästä kotoa.

Alla esimerkkitaulukko keskimääräisestä avustuksen määrästä, jos työ kestää vähintään neljä kuukautta. Tällöin avustusta saa siis kahdelle kuukaudelle.

Lapset Liikkuvuusavustus keskimäärin / 2 kk Liikkuvuusavustus, jos työmatkan pituus on 200 km / 2 kk
ei lapsia 1486 euroa 1698 euroa
1 lapsi 1720 euroa 1931 euroa
2 lasta 1829 euroa 2040 euroa
3 lasta 1928 euroa 2139 euroa

Liikkuvuusavustus lukuina

Liikkuvuusavustus on vähän käytetty etuus ja sitä maksetaan kuukausittain keskimäärin vain muutamalle sadalle henkilölle. Viime vuonna työttömyyskassat maksoivat liikkuvuusavustusta noin 2 000 henkilölle.

Viime vuonna 0,4 % eli neljä henkilöä tuhatta ansiopäivärahan saajaa kohden sai liikkuvuusavustusta. Kuvittelisi, että useampi kuin tämä ottaa vastaan työn yli tunnin matkan päästä? Erityisesti, jos tietää siihen maksettavasta lisätuesta.

Jos olet työtön ja harkitset työn vastaanottamista kauempaa, ota selvää oikeudestasi liikkuvuusavustukseen. Jos etuus ei sovi tilanteeseesi, kerro siitä muille, jotta mahdollisimman moni saa tietää etuudesta ja löytää sen tuella uuden työn.

Lisätietoa

Infosivu: Liikkuvuusavustus

Lomakkeet: Liikkuvuusavustushakemus

Timo Auvinen

Olen Työttömyyskassojen Yhteisjärjestössä asiantuntijana. Toivon, että voin kirjoituksillani tuoda esiin näkökulmia, jotka auttavat saamaan paremman ymmärryksen työttömyysturvan monimutkaisuuksista ja samalla tarjota hyödyllistä tietoa.

Timo Auvinen

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *