Koonti vuodenvaihteen lakimuutoksista

Aktiivimallin purkaminen vahvistui viime perjantaina. Muutos tarkoittaa, että työttömyysturvaa ei leikata aktiivimallin perusteella enää 1.1.2020 tai sen jälkeen maksettavilta työttömyyspäiviltä.

Myös päivärahan taso ja työttömyysputken ikäraja nousevat vuodenvaihteessa. Lisäksi työttömyyskassat alkavat saada käyttöönsä tulorekisterin tietoja.

Aktiivimalli puretaan

Työttömyysturvaa ei leikata aktiivimallin perusteella enää 1.1.2020 tai sen jälkeen maksettavilta työttömyyspäiviltä.

Jos työttömyyspäivät ajoittuvat joulukuulle, mutta tulevat maksuun tammikuussa, aktiivimalli voi vielä vaikuttaa etuuden määrään.

Päivärahan taso nousee

Työttömyysturvaan tulee 1.1.2020 tasokorotus. Ansiopäivärahan kohdalla korotuksen suuruus riippuu osittain palkasta. Suurimalla osalla ansiopäivärahan saajia korotuksen suuruus on noin 11 euroa kuukaudessa.

Lisäksi ansiopäiväraha nousee vuodenvaihteessa indeksikorotuksen myötä.

Arvioi päivärahasi määrä vuoden 2020 ansiopäivärahataulukon avulla.

Työttömyysputken ikärajan nousee

Työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden (ns. työttömyysputki) ikäraja nousee vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä 61 vuodesta 62 vuoteen. Lisäpäiväoikeus tarkoittaa, että ansiopäivärahaa voidaan maksaa normaalin enimmäisajan jälkeen eläkeikään asti.

Muutos tulee voimaan 1.1.2020. Vuonna 1961 syntyneet henkilöt täyttävät kuitenkin 61 vuotta vuonna 2022, joten muutos alkaa vaikuttaa maksettavaan työttömyysturvaan vasta kahden vuoden kuluttua.

Tulorekisteri tulee kassojen käyttöön

Työttömyyskassat alkavat saada palkkatietoja tulorekisteristä 1.1.2020. Tulorekisterin myötä ansiopäivärahahakemukseen ei yleensä tarvitse liittää niin paljon tietoja.

Katso tästä miten tulorekisteri vaikuttaa päivärahan hakemiseen.