Työttömyysturvassa on aukko, josta palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistävät henkilöt voivat pudota – sen voisi paikata yhdistelmävakuutuksella

Juuri loppumetreillään olevissa hallitusneuvotteluissa yksi tärkeimmistä teemoista on Suomen työllisyyden kasvattaminen. Yhtenä keinona kaavaillaan heikennyksiä työttömyysturvaan – tavoitteena ovat julkisen talouden säästöt ja työttömien kannustaminen nopeammin töihin.

Työttömyysturvaa voitaisiin kehittää työllisyyden kasvattamisen näkökulmasta myös toiseen suuntaan – sellaiseksi, että se kannustaisi itsensä työllistämiseen ja yrittäjyyteen. Yrittäjyys on keskeinen voima talouskasvussa ja yhteiskunnan kehityksessä. Se luo työpaikkoja, edistää innovaatioita ja näin ollen parantaa Suomen kilpailukykyä. On tärkeää, että yhteiskunta luo suotuisan ilmapiirin yrittäjille ja tarjoaa heille tarvittavaa tukea.

Palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistävät ovat heikommassa asemassa

Jotta ihmiset uskaltaisivat kokeilla siipiään yrittäjinä, olisi monelle turvatumpaa käynnistää yritystoiminta palkkatyön rinnalla.

Työttömyysturvassa on tähän liittyen aukko. Suomessa nimittäin ei voi vakuuttaa itseään työttömyyden varalle samanaikaisesti yrittäjänä ja palkansaajana, vaikka yhä useampi tekee työtä nämä roolit yhdistäen. Järjestelmän näkökulmasta olet joko palkansaaja tai yrittäjä.

Nämä roolit yhdistävät henkilöt voivat jäädä pahimmassa tapauksessa työttömyysturvajärjestelmän ulkopuolelle – ilman työttömyyspäivärahaa tai saada pienempää korvausta, mitä olisivat tulojensa perusteella ansainneet. Tämä uhka voi vaikuttaa siihen, uskaltaako yritystoimintaa ylipäätään aloittaa.

Yrittäjyys palkkatyön rinnalla kiinnostaa yhä useampaa

Asialla on merkitystä, koska yhä useampi, jopa 42 prosenttia suomalaisista, olisi kiinnostunut toimimaan samanaikaisesti sekä palkkatyössä että yrittäjänä, jos se olisi taloudellisesti turvatumpaa, kertoo Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa KOKOn Kantar Publicilla teettämä tutkimus.

Suurin osa suomalaisista kannattaa yhdistelmävakuutusta

Taloudellisesti turvatumpaa ja samalla yritystoimintaan kannustavampaa olisi, jos käytössä olisi niin sanottu yhdistelmävakuutus. Tämä mahdollistaisi työttömyysturvan kerryttämisen yhtäaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä tehdystä työstä.

KOKOn tutkimuksen mukaan 64 prosenttia suomalaisista kannattaa tällaista vakuutusta. Johtajista ja ylemmistä toimihenkilöistä vakuutuksen käyttöönottoa tukee 69 prosenttia, työntekijöistä 65 prosenttia. Yrittäjistä peräti 81 prosenttia on yhdistelmävakuutuksen kannalla.

Yhdistelmävakuutuksen käyttöönoton takana seisovat useat palkansaajia ja yrittäjiä edustavat tahot. Myös Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:lle yhdistelmävakuutus on keskeinen edunvalvontatavoite.

Asia on siis yhteinen.

Aiheesta lisää kertoo KOKO-kassan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wikstedt Uusi Suomi -lehdessä: Palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistäminen on nykyaikaa, mutta työttömyysturvajärjestelmä ei tue sitä

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén ja KOKOn kassanjohtaja Outi Mäki valottavat aihetta Yrittäjien artikkelissa: Yhä useampi tekee töitä sekä palkansaajana että yrittäjänä – Näin yhdistelmävakuutus parantaisi heidän asemaansa

Melina Argillander

Vastaan Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa KOKOssa viestinnästä ja markkinoinnista. Yhteiskunnalliset asiat ovat lähellä sydäntäni ja haluan vaikuttaa siihen, että Suomi pysyy hyvinvointivaltiona. Meillä viestijöillä on siinä kortemme kannettavana.

Melina Argillander

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *