Työttömyyskassoista saa jatkossa apua työn löytämiseen

Eduskunta on hyväksynyt työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevan lakimuutoksen. Lakimuutoksen myötä työttömyyskassat voivat jatkossa tarjota jäsenilleen työllisyyttä tukevia palveluja. Kassasta voi saada esimerkiksi neuvontaa, valmennuksia tai ehdotuksia sopiviksi työpaikoiksi.

Työttömyyskassat pitävät tehtävien laajentamista tervetulleena uudistuksena. Kassojen työttömät jäsenet ovat yhteydessä kassaan useita kertoja kuukaudessa. Muutoksen myötä on mahdollista hyödyntää nämä kontaktit ja tukea jäsentä työn etsimisessä. Myös työssä olevat kassan jäsenet voivat hyödyntää kassan palveluja ammatilliseen kehitykseen tai työpaikan vaihtoon.

Suuri osa kassoista suunnittelee aloittavansa palvelujen tarjoamisen ensi vuoden aikana. Vaikka lainsäädäntö rajoittaa uusien palvelujen rakentamista ennen lain voimaantuloa, YTK Työttömyyskassa kertoo, että osa palveluista voi olla tarjolla jo alkusyksystä. ”Palvelut pyritään aloittamaan mahdollisimman pian. Koko valikoima on luultavasti käytössä vuoden 2025 aikana” sanoo YTK Työttömyyskassan kassanjohtaja Auli Hänninen. ”YTK:lla palvelut koostuvat kahdesta osa-alueesta. Ensinnäkin haluamme yhdistää työnhakijat työpaikkoihin. Lisäksi tarkoituksenamme on auttaa työnhakijoita tunnistamaan oma osaamisensa myös nykyisen toimialan ulkopuolelta, laatimaan hyvä työhakemus tai miettimään koulutuksen tarjoamia mahdollisuuksia” Hänninen jatkaa.

Myös A-kassan valmistautuminen palvelujen käyttöönottoon on pitkällä. ”Muutos on suuri ja edellyttää laajaa henkilöstön koulutusta sekä sähköisten palvelujen uudistusta”, A-kassan kassanjohtaja Sami Aapro sanoo. ”Muun muassa tekoälyavusteiset ratkaisut tulevat auttamaan jäseniämme uusien kohdennettujen työmahdollisuuksien etsimisessä. Palveluvalikoimaamme tulee kuulumaan myös webinaareja sekä tiedonvälitys-, ohjaus- ja neuvontapalveluita”, Aapro kertoo. Kassa aikoo hyödyntää myös taustaliittojen sekä yhteistyökumppaneiden palveluja auttaessaan jäseniä työnhaussa.

Palvelut ovat kassojen jäsenille täysin vapaaehtoisia. Työttömyyskassat myös rahoittavat uudet palvelut itse ilman julkista rahoitusta.

Työttömyyskassoihin kuuluu noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää. Palvelut ovat tarjolla kaikille kassan jäsenille. Myös osa Kelan työttömyysetuuksien saajista voi kuulua muutoksen piiriin. Kela maksaa työmarkkinatukea niille kassan jäsenille, joiden työhistoria on liian lyhyt tai joiden ansiopäivärahan enimmäismaksuaika on täyttynyt. Jatkossa nämä henkilöt voivat saada apua työn löytämiseen myös työttömyyskassoilta.