Viimeiset vuorotteluvapaat alkavat heinäkuussa

Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka myötä vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan. Vuorotteluvapaalle voi vielä jäädä noin kahden kuukauden ajan.

Vuorotteluvapaiden suosio on kasvanut alkuvuonna ja huhtikuussa vuorotteluvapaalla olevien määrä lähes kaksinkertaistui. ”Tieto vuorotteluvapaiden lakkauttamisesta on todennäköisesti lisännyt vapaan suosiota alkuvuonna. On hyvin mahdollista, että saajien määrä vielä kasvaa kesällä. Kevään aikana vuorottelukorvausta on maksettu joka kuukausi suuremmalle joukolle”, TYJ:n toiminnanjohtaja Aki Villman sanoo.

Huhtikuussa työttömyyskassat maksoivat vuorottelukorvausta 2 600 henkilölle, mikä on 94 % viime vuoden huhtikuuta enemmän.

Lakimuutos vuorotteluvapaan lakkauttamisesta tulee voimaan elokuun alussa. Jos vapaalle jää ennen lakimuutoksen voimaantuloa, vapaan voi pitää loppuun. ”Jos suunnitelmissa on vuorotteluvapaalle jääminen, aikaa on vielä pari kuukautta. Vapaata suunnittelevan on hyvä lukea tarkasti lakimuutokseen liittyvät määräajat. Esimerkiksi vuorottelusopimus on toimitettava työvoimaviranomaiselle heinäkuun loppuun mennessä. Jos vapaa alkaa lakimuutoksen voimaantulon jälkeen, korvausta ei voida maksaa”, Villman muistuttaa.

Vuorotteluvapaat ovat olleet suosittuja esimerkiksi opetusalalla. Myös osassa teollisuusalojen kassoja vuorotteluvapaita on pidetty verrattain paljon. Nykyisin vuorotteluvapaita pidetään kuitenkin huomattavasti vähemmän, kuin vielä 10 vuotta sitten. ”Vuorotteluvapaan tiukennukset vuosina 2014 ja 2016 aiheuttivat lähes 80 % pudotuksen maksettuihin vuorottelukorvauksiin. Viime vuonna vuorottelukorvausta maksettiin 5 000 henkilölle, kun vielä vuosikymmen sitten saajia oli nelinkertainen määrä”, Villman toteaa.

Vuorotteluvapaan voi aloittaa vielä 31.7.2024

  • Vuorotteluvapaa tarkoittaa sitä, että jäät työstäsi vapaalle korkeintaan puoleksi vuodeksi ja työnantajasi palkkaa samalle ajalle työttömän henkilön. Et saa vuorotteluvapaan aikana palkkaa, vaan vuorottelukorvausta. Vuorottelukorvauksen suuruus on 70 % siitä työttömyyspäivärahasta, johon sinulla olisi oikeus työttömänä ollessasi.
  • Vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan 1.8.2024.
  • Vuorotteluvapaan voi aloittaa viimeistään 31.7.2024. Tämä tarkoittaa, että vuorottelusopimus on toimitettava työ- ja elinkeinotoimistolle ja vuorotteluvapaan sijaisen työsopimuksen alkamispäivä tulee olla viimeistään 31.7.2024.

Lisätiedot

Aki Villman

toiminnanjohtaja

050 356 7990