Haaveiletko urasta ulkomailla? Näin työttömyysturva voi olla avuksi

Tiesitkö, että ansiosidonnaisen turvin voi hakea työtä myös Suomen ulkopuolelta? Kyse on niin sanotusta työnhakumatkasta, josta säädetään EU-asetuksessa. Työnhakumatka tarkoittaa, että voit lähteä työnhakuun toiseen EU-maahan kolmen kuukauden ajaksi. Oma työttömyyskassasi maksaa sinulle ansiopäivärahaa samalla tavalla, kuin Suomessa oleskelun aikanakin.

Työnhakumatkalle on joitain ehtoja. Matkalle lähtevällä ei saa olla voimassa olevaa työsuhdetta. Lisäksi työnhakumatkaa ennen tulee olla ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa vähintään neljä viikkoa.

Jos löydät työn työnhakumatkasi aikana ja palaat Suomeen, EU-säädökset tulevat taas avuksi. Ulkomailla tehty työ voidaan nimittäin yleensä lukea hyväksi Suomen ansioturvassa. Tämä edellyttää, että työskentelet Suomessa neljä viikkoa ja että työ toisessa EU-maassa on ollut vakuutettua.

Työnhakumatkoja tehdään Suomesta vähän. Viime vuonna kassojen jäsenet lähtivät työnhakumatkoille alle 100 kertaa. Työ- ja vakuutuskausien siirto toisista EU-maista on jonkin verran yleisempää. Suomen ja Viron sekä Suomen ja Ruotsin välillä liikutaan työn perässä. Tämän johdosta työ- ja vakuutuskausia siirretään erityisesti näiden maiden välillä.

Jos haluat lähteä työhakumatkalle, kysy lisätietoa aiheesta omasta työttömyyskassastasi ja TE-toimistosta. Työttömyyskassa neuvoo aiheesta ja maksaa sinulle etuuden ulkomaille. TE-toimisto tutkii, voitko lähteä työnhakumatkalle ja antaa tarvittavat lausunnot.

Jos olet muuttamassa Suomeen ja haluat lukea ulkomailla kertyneitä työ- ja vakuutuskausia hyväksi Suomessa, ole yhteydessä työttömyyskassaasi, joka neuvoo tarkemmin siitä, miten pitää toimia. EU-maasta muuttaessa työttömyyskassaan voi liittyä tietyn ajan myös työttömänä.

Lisätietoa aiheesta löydät myös täältä: Työskentely ulkomailla ja työnhakumatkat

Anni Alaja

Anni Alaja vastaa TYJ:n viestinnästä. Pyrkii avaamaan lakimuutokset ja tilastot helposti sulatettavaan muotoon ja uskoo, että työttömyysturva on mainettaan parempi.

Anni Alaja

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *