Kohti kattavaa, kannustavaa ja sujuvaa työttömyysturvaa

Esitimme ennen eduskuntavaaleja kolme ehdotusta kattavan, kannustavan ja sujuvan työttömyysturvan järjestämiseksi. Ehdotimme, että 1) työttömyyskassat saisivat mahdollisuuden tarjota jäsenilleen työllistymistä tukevia palveluita, 2) ottaisimme työttömyysturvassa käyttöön yhdistelmävakuutuksen, jotta voisimme vakuuttaa samanaikaisesti yrittäjänä ja palkansaajana toimivat henkilöt sekä että 3) työttömyyskassat saisivat maksaa jäsenilleen myös perusturvaa. Kahdesta ensimmäisestä ehdotuksestamme on kirjaus tuoreessa hallitusohjelmassa. Mutta miksi työttömyyskassoille pitäisi antaa myös mahdollisuus maksaa jäsenilleen perusturvaa?

Tällä hetkellä sekä Kela että kassat tekevät osin päällekkäistä työtä, koska molemmat tutkivat työttömän työssäoloehdon täyttymistä. Työttömyysetuutta hakevan henkilön saattaakin olla vaikea hahmottaa eri viranomaisten roolit työttömyysturvaprosessissa varsinkin tilanteissa, joissa henkilö siirtyy päivärahan maksajalta toiselle.

Jos työttömyyskassat saisivat maksaa jäsenilleen myös perusturvaa, olisi järjestelmä yksinkertaisempi ja asiakaslähtöisempi. Väitän, että myös tehokkaampi. Etuna jäsenelle olisi se, että palvelun saisi yhdestä paikasta ja etuus voitaisiin maksaa nopeammin. Järjestelmä olisi selkeämpi ja kokonaiskustannukset myös alenisivat. Työttömyyskassoilla on valmiina asiantuntemus sekä järjestelmätoteutuskin. Näin ollen muutos olisi helppo toteuttaa.

Peruspäivärahan maksatus on melko pientä, joten muutoksena tämä ei olisi kovinkaan suuri. Peruspäivärahaa maksetaan vuosittain noin 10–15 prosenttia verrattuna siihen, mitä kassat maksavat ansiopäivärahaa vuodessa.

Muutos olisi johdonmukainen myös tuoreen hallitusohjelman kanssa, jonka mukaan työttömyyskassat tulevat saamaan mahdollisuuden tarjota jäsenilleen työllistymistä tukevia palveluita. Lisäksi hallitusohjelmassa mainitaan, että hallitus kehittää mallin, jolla voidaan vakuuttaa samanaikaisesti palkansaajana ja yrittäjänä toimivat henkilöt. Kun lisäämme tähän kokonaisuuteen vielä kassoille mahdollisuuden maksaa perusturvaa jäsenilleen, olemme ottaneet suuren harppauksen kohti kattavaa, kannustavaa ja sujuvaa työttömyysturvaa.

 

Aki Villman

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Aki Villman haluaa olla mukana kehittämässä oikeudenmukaista työttömyysturvajärjestelmää.

Aki Villman

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *