Tämän vuoksi osa-aika- ja keikkatyön tekeminen ansiopäivärahalla kannattaa

Otetaan esimerkki. Olet jäänyt kokonaan työttömäksi työstä, jonka palkka oli 2500 euroa kuukaudessa. Ansiopäivärahasi määräksi tulee bruttona vähän yli 1500 euroa kuukaudessa. Näet ilmoituksen osa-aikatyötä, jonka palkka ja työaika ovat puolet aiemmasta. Kannattaakohan työtä hakea?

Kyllä vain.

Ensinnäkin, saat lisää rahaa. Palkan lisäksi voit saada ansiopäivärahaa yli tonnin kuukaudessa ja kokonaistulosi nousevat lähes 90 %:iin aiemmasta palkasta.

Toiseksi, veroprosenttisi laskee. Eli saat lisää rahaa. Saadessasi palkkaa olet oikeutettu sellaisiin verovähennyksiin, jotka eivät koske työttömyysetuutta. Jos ansiopäiväraha on 1500 euroa kuukaudessa, veroprosentiksi tulee tänä vuonna Helsingissä 19 %. Silloin, kun saman summan ansaitsee palkkana, veroa pidätetään vain 2 %. Palkan kohdalla on tosin maksettava eläke- ja työttömyysvakuutusmaksua, joten ero jää lopulta vähän alle puoleen.

Kolmanneksi, saat lisää turvaa. Työskentelemällä päivärahakautesi kuluu hitaammin ja kerrytät oikeutta uuteen päivärahakauteen.

Neljänneksi, saat arvokasta kokemusta ja yhteyksiä työmarkkinoille. Nämä voivat auttaa sinua hakiessasi kokoaikatyötä.

Viidenneksi, se on helppoa. Työttömyyskassa saa osa-aikatyön palkkatiedot nykyään suoraan tulorekisteristä. Sinun on vain otettava puhelimella kuva työsopimuksestasi ja liitettävä se hakemukseen sekä ilmoitettava hakemuksessasi työtuntisi.

Älä usko minua, kokeile itse:

Jopa 39 % ansiopäivärahan saajista sai teki viime vuonna osa-aika- tai keikkatyötä tai harjoitti sivutoimista yritystoimintaa saadessaan päivärahaa. 

Anni Alaja

Anni Alaja vastaa TYJ:n viestinnästä. Pyrkii avaamaan lakimuutokset ja tilastot helposti sulatettavaan muotoon ja uskoo, että työttömyysturva on mainettaan parempi.

Anni Alaja

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *