”Työllistymispiikki” päivärahakauden lopussa koskee 1,3 %:a työttömistä

Iltalehden otsikko 1.11. julistaa: Kuva paljastaa: Näin karusti ansiosidonnaisella työttömyysturvalla kikkaillaan Suomessa – ”Syyllistämme niitä, jotka ovat luoneet järjestelmän”. Kirjoitus kertoo Kyyrän, Pesolan ja Verhon (2017) tutkimukseen viitaten, että työllistyminen kiihtyy juuri ennen etuuskauden päättymistä ja on poikkeuksellisen vilkasta viimeisellä viikolla. Tämän ajatellaan osoittavan, että työttömyysturvajärjestelmää käytetään laajasti hyväksi.

Jutussa ei kuitenkaan kerrota, kuinka suuresta joukosta on todellisuudessa kyse. ”Piikki” viittaa 1,3 %:iin työttömistä. ”Poikkeuksellisen vilkkaalla” viimeisellä etuusviikolla työllistyy 0,3 % työttömistä.

Piikki muodostuu ainoastaan sen vuoksi, että niin suuri osa päivärahaa saavista on työllistynyt jo kauan ennen etuuskauden päättymistä.

Todellisuudessa Suomessa työllistytään OECD:n verrokkimaihin suhteessa nopeasti.

EK:n Ilkka Oksala vaatii Iltalehden kirjoituksessa, että 1 %:a koskevan havainnon vuoksi työttömyysetuuksien kestoa tulisi lyhentää ja etuuksien taso porrastaa. Kehitämmekö siis järjestelmää 99 %:a vai 1 %:a varten?

Anni Alaja

Anni Alaja vastaa TYJ:n viestinnästä. Pyrkii avaamaan lakimuutokset ja tilastot helposti sulatettavaan muotoon ja uskoo, että työttömyysturva on mainettaan parempi.

Anni Alaja