Liittyisitkö työttömyyskassaan tänä kesänä?

Lukuvuoden opinnot takana ja kesätyö plakkarissa. Opintoja jäljellä vielä hieman, jonka jälkeen koittaa valmistuminen. Tai ehkä olet juuri valmistunut ja aloittanut vakituisemmassa työssä. Olet saattanut kuulla työttömyyskassoista opinnoissasi, alasi messuilla, huomannut mainoksen bussipysäkillä tai pannut merkille keskustelun työttömyyskassoista ja työttömyysturvasta kevään vaalikeskusteluissa. Mutta miksi opiskelijana tai nuorena liittyisit työttömyyskassaan? Mitä kassat edes ovat?

Työttömyyskassan jäsenyyttä voi ajatella vakuutuksena: harva toivoo koskaan tarvitsevansa vakuutuksiaan, sillä silloin on tapahtunut jotain epämieluisaa ja yllättävää. Vuosimaksun saapuessa saattaa tulla houkutus säästää se muutama kymppi johonkin mielenkiintoisempaan, mutta onko kassan jäsenmaksu kuitenkaan kannattavin säästökohde?

Ansiopäivärahaa saadakseen tulee täyttää puolen vuoden mittainen jäsenyys- ja työssäoloehto kassan jäsenyysaikana. Monella nuorella tuo ehto täyttyy kahden, kolmen vuoden kesätöillä.

Hieman yllättäen jo useamman vuoden kesätöitä tehneet opiskelijat saattavat tehdä päätöksen erota kassan jäsenyydestä valmistumisen hetkellä. Jäsenyyttä kuvaillaan tarpeettomaksi vakituisemmin työelämään siirryttäessä, vaikka juuri silloin jäsenyys on ajankohtainen. Tavallisesti ansiopäivärahaa voidaan maksaa vasta päätoimisten opintojen päättymisen jälkeen ja nuorella vastavalmistuneella ei välttämättä ole vielä vakiintunutta asemaa työmarkkinoilla. Tällöin esimerkiksi määräaikaisten ja lyhyiden työsuhteiden väliin jäävät mahdolliset tauot eivät kaada taloutta, kun työttömyyskassa on tukena.

Me työttömyyskassoissa pidämme tärkeänä, että nuorilta löytyvät olennaiset tiedot työttömyysturvasta ja että jokainen, jolla on mahdollisuus liittyä kassan jäseneksi, myös liittyisi. Muistathan siis ainakin nämä:

  • Työttömyyskassat ovat osa suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää ja varmistavat jäsenen toimeentulon, kun työtä on tarjolla vähemmän.
  • Vain kassan jäsenet saavat ansiosidonnaista päivärahaa työttömyyden aikana. Ansiosidonnainen on yleensä muuta työttömyysturvaa parempi.
  • Kassan jäsenyys ei edellytä kuulumista liittoon.
  • Kassojen jäsenmaksut asettuvat muutamasta eurosta noin kymmeneen euroon kuukaudessa. Se on edullinen turva työelämän yllätysten varalle.

Nuori, tee fiksu päätös ja liity oman alasi kassaan jo tänään!

TYJ:n some-kampanja välittää tietoa työttömyyskassan jäsenyydestä nuorille TikTokissa ja Instagramissa. Kampanjassa kerrotaan, mitä hyötyä työttömyyskassan jäsenyydestä on ja milloin kassan jäseneksi voi liittyä.

Psst. 10.6. asti kampanjasivulta voi voittaa liput Weekend-festivaaleille. Lue lisää: Ainahan sitä on vähän kaikenlaista, mutta työttömyyskassaan liittyminen kannattaa

Marjo Helisma

Kirjoittaja työskentelee Lakimiesten ja Lääkärien työttömyyskassassa vastuullaan sekä viestintä että kassajäsenyyden koko kaari. Fyysisesti milleniaali, vaikka googlehakujen top kolmosessa onkin työttömyysturvalaki, työttömyyskassalaki ja päivän lounas. Tärkein tavoite kassatyössä on levittää oikeaa tietoa työttömyyskassan jäsenyydestä, liittymisen helppoudesta ja jäsenyyden tuomasta turvasta alati muuttuvassa maailmassa.

Marjo Helisma

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *